האם אנחנו לפני מהפכה של ממש בהתקדמות פרויקטי תמ”א 38 ברחבי הארץ? חוק ההסדרים החדש שאושר לאחרונה בכנסת, מביא עימו בשורה של ממש לתחום ההתחדשות העירונית. בדומה למה שנקבע לפני שנה בפרויקטי פינוי בינוי, שהרוב הדרוש הופחת מ-80% ל-66% והיווה זרז משמעותי לקידום תוכניות אלו, כך עתיד להתרחש גם בפרויקטי תמ”א 38.
החוק החדש קובע כי הפחתת הרוב הנדרש לשם הגשת בקשה להיתר בניה או יציאה של פרויקט לדרך ירד מ-80% לשני שלישים מבעלי הדירות (66%), שלדירותיהם צמודים שני שלישים מהרכוש המשותף בבניין, ובלבד שבבית המשותף ארבע דירות לפחות ויש בו יותר משני בעלי דירות. בנוסף, נקבע כי בהתחדשות בניינית תהיה התחשבות מופחתת בזכויותיו של אדם שבבעלותו יותר מ-30% מהדירות בבניין בחישוב הרוב הנדרש.
תוכנית תמ”א 38 תסתיים בפברואר 2024, אך התיקון בחוק ההסדרים תקף גם לתוכניות שיחליפו את התמ”א, דוגמת תוכנית הרובעים בתל אביב או תוכניות בערים נוספות כגון פתח תקווה, רמת גן, ראשון לציון, בת ים, רעננה, לוד, כפר סבא ועוד, הפועלות בשיתוף פעולה עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לטובת קידום תוכנית חלופית לתמ”א 38.
עו”ד עומרי דהן, סמנכ”ל פיתוח עסקי ביעז התחדשות עירונית, מציין: “התיקון הנוכחי יאפשר לקדם בהליך מהיר יותר פרויקטים של תמ”א 38 שבעבר היו תקועים בגלל מספר מצומצם של דיירים שלא הביעו את הסכמתם לקידום הפרויקט. ברגע שהחוק עבר, נפתחו לנו שבעה פרויקטים שונים ברחבי ת”א שהיו בשלב הביניים שבין שני שליש ל-80% הסכמת דיירים ובעלי דירות”.
אבי, דייר שמתגורר בבניין ישן ברחוב מרכזי בת”א, טוען כי “העיכובים העיקריים בקידום פרויקטי התחדשות עירונית לרוב אינם נובעים מהעירייה או מהיזם, אלא מהדיירים עצמם. הבניין שאני גר בו כולל 12 דירות, כאשר מרבית הדיירים כמהים להתחדשות עירונית. כל הבניין במצב רעוע ומט לנפול. בבניין שלושה בעלי בתים שכלל לא גרים בו, אלא משכירים את הדירות, והם אלה שמסרבים לתהליך, מציבים דרישות חדשות ומוגזמות ומעכבים את כולנו. אנו מרגישים כמו בני ערובה של המיעוט. החוק החדש יאפשר סוף סוף לקדם הליך התחדשות שנמשך כבר למעלה מ-7 שנים.”
דהן מסביר כי: “מלבד “שחרור הפקק” במאות רבות של פרויקטי תמ”א 38 ברחבי הארץ, המצב הנוכחי גם יוביל להגדלה משמעותית של היצע הדירות במרכזי הערים ובאזורי ביקוש. רק בפרויקטים החדשים שנפתחו לנו בעקבות התיקון, ברובעים 3-4 בתל אביב, נוכל לבנות למעלה מ-60 דירות נוספות. למשל בשני פרויקטים ברחוב קליי אנו נגדיל את כמות הדירות מ-29 ל-52. ברחוב ארבע ארצות מ-15 דירות ל-23 דירות. ברחוב פרופסור שור מ-14 דירות ל-23 דירות ועוד. חשוב שהדיירים יבינו כי החוכמה האמיתית היא גם לדעת לבחור בחברה מספיק ותיקה עם חוסן כלכלי, ניסיון רב שנים ויכולות ביצוע מוכחות כדי שבאמת תוכל לעמוד בלוחות זמנים מוגדרים מול הדיירים והעירייה”.